Husvagnsförsäkring

Zmarta.se är Sveriges största hemsida där du kan jämföra alla olika typer av försäkringar. Tjänsten är helt gratis och det går snabbt att få sina offerter.

Ingen förbindelse & helt gratis

20 anslutna försäkringsbolag

Bäst inom försäkringar

Teckna billiga husvagnsförsäkringar

När man åker på husvagnssemester är det minsta man vill oroa sig över är vad som händer vid en olycka med husvagnen. Med en bra husvagnsförsäkring kan man istället njuta av semestern, oavsett vad som händer så är i alla fall husvagnen rätt försäkrad. I grund och botten så är du alltid försäkrat mot skador som uppkommer på andra fordon och medtrafikanter, så länge du åtminstone har en trafikförsäkring tecknad på det fordon som drar husvagnen. Vill du ha ersättning för eventuell stöld och skador som uppkommer på din husvagn måste du ha en kompletterade husvagnsförsäkring.

Försäkra även din husvagn, inte bara bilen

Husvagnsförsäkringens olika delar

En husvagnsförsäkring är inget krav för att få framföra husvagnen med ett dragfordon, MEN är ett väldigt bra och billigt skydd som hjälper dig ekonomiskt när du fått problem med husvagnen. Olyckor och problem kan uppstå när man som minst anar det och inget som går att förutse. För att vara förbered för alla situationer som kan uppstå är det mycket klokt att ha en husvagnsförsäkring. Även om du är aktsam och hela tiden ser iaktar säkerhetsåtgärder, finns det oförutsägbara situationer som kan förstöra en fin semester. En husvagnsförsäkring brukar bestå av olika delar, beroende på vilket försäkringsskydd man vill åt.

 • Halv husvagnsförsäkring – innebär att husvagnen är försäkrad med delar som brand, stöld, glas, rättskydd och ansvarsskydd. Halvförsäkringen ersätter skador på och utrustning i husvagnen.
 • Hel husvagnsförsäkring – Helförsäkringen har allt det en halvförsäkring har, med tillägget vagnskadeförsäkring som ersätter för vagnskada.
 • Semesteravbrott – Här försäkrar du dig och din familj för avbrott i semestern och kan få ersättning för varje dag husvagnen inte går att använda på den planerade semestern.

Det går alltså att få ersättning för det mesta som kan hända husvagnen. Genom att teckna rätt husvagnförsäkring och läsa villkoren så kan du känna dig trygg på semestern. Det finns få saker som är så tråkiga som en förstörd semester pga problem med husvagnen.

Jämförelse husvagnsförsäkringar

När du vet vilka delar du ha i din husvagnsförsäkring är du beredd att samla in prisuppgifter från försäkringsbolagen. Vi vet att detta kan vara ett tidsödande arbete, att behöva sitta i långa telefonköer bara för att få en prisuppgift. Som tur är finns möjligheten till ett automatiskt förfarande på internet där man snabbt och enkelt kan jämföra alla husvagnsförsäkringar. Genom jämförelse av husvagnsförsäkringar hos alla försäkringsbolag kan du välja den försäkring som har bäst villkor och pris för dig.

En husvagnsförsäkring liknar en bilförsäkring delvis på det sättet att man kan välja mellan halvförsäkring och helförsäkring. Det kan hända mycket med en husvagn och därför är det viktigt att man i god tid innan man börjar användningen av en husvagn faktiskt tecknar en husvagnsförsäkring som man är trygg med.

Vad ingår i en halvförsäkring (husvagnsförsäkring)?

En halvförsäkring täcker inte lika mycket som en helförsäkring gör men innefattar ändå oftast de absolut viktigaste delarna som kan behövas vid användning av en husvagn.

 • Rättsskydd och ansvarsskydd
  Om man i trafiken med sin husvagn råkar ut för en olycka som inneburit skador på din husvagn och/eller en eller flera medtrafikanters bilar så kan det leda till att en rättegång upprättas för att kunna avgöra vem som bär ansvaret för att betala skador som uppstått. Skulle det vara så att du blir skyldig i rätten och därmed även att betala både rättegångskostnader och eventuella skadestånd så kan en halvförsäkring täcka detta genom rätts- och ansvarsskydd.
 • Glas
  Är det så att en eller flera glasrutor går sönder på grund av en olycka eller stenskott så krävs det att man omedelbart lagar eller byter ut dessa hos en glasmästare. Det kan bli en kostsam affär som en halvförsäkring och skydd för skador på glas kan hjälpa till att betala.
 • Stöld och inbrott
  Om någon bestämt sig för att ta sig in i din husvagn för att stjäla dina tillhörigheter så kan det resultera i att mycket går sönder och stora skador uppstår samt att tillhörigheter blir stulna. En husvagnsförsäkring kan hjälpa till att betala de skador som uppstår vid ett stöldförsök men även det som stjäls (förutsatt att husvagnens säkerhet är enligt försäkringsbolagets rekommendationer).
 • Brand
  Bräder uppstår och om det gör det i en husvagn så kan stora skador bli till följd i interiören, med en husvagnsförsäkring blir man försäkrad för skador som uppkommer till följd av brand.

Vad ingår i en helförsäkring (Husvagnsförsäkring)?

En halvförsäkring täcker några av de grundläggande delarna men med en helförsäkring så blir man skyddad för det mesta som kan hända dig som äger en husvagn.

 • Skador
  Vid en bilolycka eller vid en skadegörelse uppstår skador på husvagnen som måste åtgärdas. Med en husvagnsförsäkring täcks de skador som uppstår så att man kan åtgärda och reparera dessa utan att det blir för höga ekonomiska utgifter för dig som innehavare av husvagnen.

Naturkatastrofer
Även om husvagnen skulle bli skadad av naturkatastrofer så som att det blir översvämning, att den välter av storm eller att något faller på husvagnen så omfattas dessa skador av en husvagnsförsäkring.

Jämföra försäkringar till husvagn

Om du har en husvagn ska du absolut ha en husvagnsförsäkring som täcker eventuella skador som kan uppkomma på vagnen både vid framförandet i allmän trafik och när vagnen står parkerad. Att notera är dock att inte finns något krav på trafikförsäkring för en husvagn. En husvagn är nämligen en vagn, inte ett fordon. I övrigt fungerar halvförsäkringen och helförsäkringen för en husvagn i princip på samma sätt som vad gäller personbilar. Halvförsäkringen täcker till exempel stöld, brand och glasskada och innehåller dessutom ansvarsskydd och rättsskydd. Helförsäkringen är i huvudsak en vagnskadeförsäkring som täcker skador på själva vagnen även om du har orsakat dem själv.

Lösöre och drulle

De flesta husvagnsförsäkringar innehåller samma moment – du behöver till exempel inte vara orolig för att en viss husvagnsförsäkring från ett visst försäkringsbolag inte inkluderar brandskada – men det finns några saker du bör kika lite extra noga på för att få den absolut bästa försäkringen för din husvagn. Det handlar framför allt om ersättning för lösöre samt ersättning vid så kallade ”drulleolyckor” inne i husvagnen.

Lösöre är de saker du förvarar tillfälligt eller mer eller mindre permanent i husvagnen. Om någon gör inbrott i husvagnen och stjäl lösöre får du ersättning upp till ett visst lösöresbelopp. Det finns alltid ett standardbelopp i husvagnsförsäkringen, men om du förvarar lite mer värdefulla föremål i vagnen och vill vara säker på att få full ersättning bör du öka lösöresbeloppet och då ökar givetvis premien för försäkringen. Här finns all anledning att jämföra olika försäkringsbolag för att se vilken aktör som kan ge dig det bästa priset.

Om du har viss erfarenhet av att resa i husvagn vet du att det kan vara något trångt inne i vagnen och att det då och då kan inträffa olyckor av ”drullekaraktär”. Saker åker helt enkelt lätt i golvet. Det är alltid klokt att ha ett skydd mot drulleolyckor, men alla husvagnsförsäkringar omfattar inte det försäkringsmomentet. Även här finns anledning att jämföra olika försäkringsbolag, givetvis förutsatt att du inte har en drulleförsäkring i din hemförsäkring.

Lämna en kommentar

Forsakringen.se

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv

Sidor

Om oss

Kontakta oss

Information

Integritetspolicy

Användarvillkor

Cookies