Hemförsäkring vid andrahandsuthyrning

Zmarta.se är Sveriges största hemsida där du kan jämföra alla olika typer av försäkringar. Tjänsten är helt gratis och det går snabbt att få sina offerter.

Ingen förbindelse & helt gratis

20 anslutna försäkringsbolag

Bäst inom försäkringar

Funderar du på hur du ska skydda dig vid andrahandsuthyrning? Om något skulle bli förstört i din lägenhet?
Du behöver alltid ha en hemförsäkring, för dig själv om du hyr eller äger bostaden, eller om du hyr ut den i andra hand till exempel via Airbnb eller liknande. Formen för boendet, det vill säga äga eller hyra, spelar ingen roll. Hemförsäkringen gäller för dina saker och skyddar dig även vid resa men skyddet gäller inte per automatik vid en andrahandsuthyrning. Viktigt att veta är att både du som hyr ut lägenheten och den du hyr ut till måste ha en hemförsäkring. Din hyresgäst i andra hand kan därmed inte ”leva på” din försäkring. Naturligtvis ska du också kolla upp din potentiella hyresgäst innan du ingår en överenskommelse, detta minskar skaderisken.

Upprätta inventarieförteckning

Om du har hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens tillstånd och har upprättat ett andrahandskontrakt för att hyra ut din lägenhet i andra hand ska du också tänka på att göra en förteckning över inredningen i bostaden. Detta förenklar ansvarsfrågan om något skulle bli förstört. Skapa ett besiktningsprotokoll där du listar inredning och där eventuella skador kan noteras när hyresgästen flyttar ut.

Att tänka på vid hemförsäkring

Om du själv hyr i andra hand behöver du ha en egen hemförsäkring oavsett bostadstyp. Man måste dela hushåll för att hemförsäkringen ska innefatta båda personerna, och det mest troliga är att du inte delar hushåll med lägenhetsinnehavaren. Att stå utan hemförsäkring kan bli dyrt om något händer – vattenskada, brand eller annat. Oftast kan du ta med den försäkring du haft på din gamla adress, men klokast är att kontakta försäkringsbolaget så att allt blir korrekt utfört. Tala om att du tänker bo i andra hand och behöver en hemförsäkring för andrahandsboende. Det är viktigt att du uppger om det är en bostadsrätt eller hyresrätt eftersom det är olika hemförsäkringar som gäller för olika boendetyper.

Om du är den som hyr ut bostaden i andra hand till en ny hyresgäst ska du se till att ni båda har en egen hemförsäkring. Din hemförsäkring skyddar såtillvida att den ersätter skador på dina möbler och saker som du har i möblemanget med tillhörande prylar. Andrahandshyresgästens hemförsäkring täcker skador på möblerna och prylarna som denne medför till lägenheten. Om det är en villa eller ett fristående hus du hyr ut bör du ha en villaförsäkring, och vid uthyrning av bostadsrätt bör du addera ett bostadsrättstillägg om du inte redan har ett sådant. Bostadsrättstillägget är din chans att få ersättning om skador uppstår på din lägenhet som exempelvis golvet och väggarna. En traditionell hemförsäkring är anpassad efter hyresrätter och täcker i stort sett bara de lösa föremålen.

Försäkringsbolagen har olika alternativ, bland annat finns det alternativ där man kan försäkra själva bostaden och inte inredning och lösa saker. Ofta kan du behöva komplettera med något tillägg om du hyr ut i andra hand. Undersök dina möjligheter noga.

Hemförsäkringen ska skydda dig – men inte från hyresgästen

Hemförsäkringen är till för att skydda dig och din familj samt bostaden ni lever i. Den täcker skadegörelse om det blir inbrott samt stöld om din andrahandsuthyrning har godkänts av försäkringsbolaget. Om däremot din hyresgäst är den som stjäl eller medvetet förstör och saboterar i din bostad får du inte någon ersättning, just detta är vanligtvis undantaget i hemförsäkringarna. Det kan vara klokt att ta ut en depositionsavgift som du kan betala tillbaka efter viss tid eller när hyresgästen flyttar. Kom ihåg att du begår ett brott om du tar emot mer ersättning förutom hyran.

Forsakringen.se

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv

Sidor

Om oss

Kontakta oss

Information

Integritetspolicy

Användarvillkor

Cookies