Livförsäkring

Zmarta.se är Sveriges största hemsida där du kan jämföra alla olika typer av försäkringar. Tjänsten är helt gratis och det går snabbt att få sina offerter.

Ingen förbindelse & helt gratis

20 anslutna försäkringsbolag

Bäst inom försäkringar

Du har förmodligen hört talas om livförsäkring, men kanske är du inte riktigt säker på vad det är eller om du ens behöver den. Livförsäkringar kan trots allt vara förvirrande och kanske till och med kännas jobbiga att läsa på om med alla begrepp och villkor. På den här sidan ger vi dig en grundläggande översikt över livförsäkringar för att du lättare ska kunna ta ett beslut om det är något för dig eller inte.

Vad är livförsäkring?

I sin enklaste form är en livförsäkring ett avtal mellan dig och ett försäkringsbolag. Du betalar premier (det belopp du går med på att betala för täckningen) och i utbyte går försäkringsbolaget med på att betala en dödsfallsersättning till dina förmånstagare (de personer du utser som ska få pengarna från försäkringen) om du går bort i förtid medan försäkringen är i kraft. Det är alltså ett skydd för dig och dina kära ifall det värsta tänkbara skulle hända.

Det kan vara så att du är den som är mest inkomstdrivande till en stor familj, om du då skulle gå bort skulle det kanske innebära att dina efterlevande får svårt att fortsätta enligt de standarder som familjen hade innan du gick bort. Det kan också vara så att du inte vill att dina efterlevande ska behöva ta över ett eventuellt lån som finns på den gemensamma bostaden, där kan en livförsäkring hjälpa till att betala av den del som var din innan eventuell bortgång.

Vem kan teckna en livförsäkring?

Livförsäkringar är ett viktigt verktyg för att skapa trygghet och sinnesro för dig och dina efterlevande. Den kan hjälpa dina nära och kära att klara av bortgången lättare, samtidigt som den skyddar dem ekonomiskt om något skulle hända dig. Själva livförsäkringen gäller vanligtvis fram till 65-70 års ålder hos de flesta svenska försäkringsbolag och kan tecknas när som helst under livet (från 18 års ålder) fram till några år innan du fyller 70 år.

Prisbasbelopp

Man kan själv oftast bestämma hur många prisbasbelopp som livförsäkringen ska vara på. Premien man betalar varje månad blir naturligt högre för varje prisbasbelopp extra man vill att ens livförsäkring ska vara på. Normalt kan man välja att en livförsäkring är på mellan en och tjugofem prisbasbelopp som betalas ut till efterlevande om du dör innan 70 års ålder.

Behöver jag en livförsäkring?

Som med de flesta saker i livet finns det inte något allmängiltigt svar när det gäller om du behöver en livförsäkring eller inte. Det beror verkligen på dina unika omständigheter. Om du till exempel är ensamstående och inte har några anhöriga är du inte riktigt i behov av en livförsäkring eftersom det inte skulle finnas någon som är beroende av din inkomst om något hände dig.

Men om du har en familj – särskilt små barn – kan det göra stor skillnad för dina nära och kära om du har en livförsäkring som täcker utgifter som barnomsorg, amorteringar och andra kostnader om något skulle hända dig.

En livförsäkring kan göra det möjligt för efterlevande att:

  • Ha råd att bo kvar i sitt hem
  • Gå ner i arbetstid
  • Anlita barnvakt och annan hjälp med hushållet
  • Åka på familjesemestrar

Låneskydd som livförsäkring

Låneskydd är en form av livförsäkring och många har denna typen av försäkring utan att veta om det. Anledningen är att den brukar bakas ihop tillsammans med ett bolån via banken, men det är inte alltid så. Villkor kan skilja sig åt från låneskydd och försäkringsbolag, men i vissa fall täcker låneskyddet bara den som blir arbetslös, eller inte längre kan jobba på grund utav en skada eller sjukdom. Andra gånger kan låneskyddet betala av hela, eller delar av lånet vid bortgång, beroende på maxbelopp och det som är avtalat. Det är därför viktigt att kolla upp vad som gäller för ditt låneskydd.

Slutsats

Livförsäkring kan vara ett användbart skyddsnät för dina nära och kära om något händer dig, men i slutändan beror det på många faktorer som är specifika för din situation om du behöver den eller inte.

Lämna en kommentar

Forsakringen.se

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv

Sidor

Om oss

Kontakta oss

Information

Integritetspolicy

Användarvillkor

Cookies