Bostadsrättsförsäkring

Hedvig.com är en ny modern utmanare inom försäkringar som fått väldigt goda omdömen hos Trustpilot.com. Här kan du teckna marknadens bästa hemförsäking och skydda din villa, bostadsrätt eller hyresrätt.

4,8 / 5 hos Trustpilot.com

Drulleförsäkring ingår i priset

20 % billigare än konkurrenterna

Ingen bindningstid

För den som bor i en lägenhet kan försäkringsfrågan kännas relativt okomplicerad: hemförsäkringen skyddar ens lösöre medan hyresvärden försäkrar själva fastigheten. Om man bor i en bostadsrätts blir dock situationen något annorlunda. Då har man i många fall ett utökat ansvar för sin lägenhet, som sträcker sig till den fasta inredningen (skåp, köksluckor, garderober, dörrar etc.) och ibland även längre än så.

Som bostadsrättsägare är det viktigt att veta hur långt ens ansvar sträcker sig om en olycka skulle ske. I många föreningar ansvarar man till exempel för golv, väggar, tak, kök och våtutrymmen i sin lägenhet. I sådana fall bör hemförsäkringen kompletteras eller ersättas med en bostadsrättsförsäkring. Denna fungerar i princip som en villaförsäkring, med skillnaden att den är anpassad för en bostadsrättslägenhet istället. I vissa fall erbjuder dock försäkringsbolag bostadsrättsförsäkringen som en del av hemförsäkringen.

Just bostadsrättsförsäkringar kan ofta kännas snåriga och krångliga, eftersom ens bostadsrätt behöver tre typer av försäkringsskydd. Hemförsäkringen ersätter förlust av, eller skador på, lösöre och till viss del även person. Bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring täcker skador på själva fastigheten, allmänna utrymmen och strukturella funktion (stammar, elektricitet etc.). Var exakt dessa försäkringar slutar gälla och man därför bör ha en bostadsrättsförsäkring som tar vid, är inte alltid helt självklart. Ofta skiljer det rent av från bolag till bolag.

Sådana oklarheter skingras enklast genom att man noggrant informerar sig kring hur bostadsrättsföreningen är skyddad, samt att man känner till vilket skydd man erhåller från sin hemförsäkring. På det viset kan man försöka skräddarsy sin bostadsrättsförsäkring så att den skyddar allt som hamnar däremellan.

Objekt som det ofta kan uppstå tvist och förvirring kring, men som så gott som alltid skyddas av en bra bostadsrättsförsäkring, är till exempel badrum och badrumsporslin, köksvitvaror som kyl, frys, spis och fläkt, dörrar, fönster samt vatten- och elledningar som löper inne i lägenheten. Genom att teckna en bostadsrättsförsäkring slipper man oroa sig för vad som skyddas eller inte. Olyckor som brand eller vattenskador på grund av läckor i stamledningarna ersätts inte av denna försäkring, utan ska täckas av bostadsrättsföreningens fastighetsförsäkring.

Det är som sagt viktigt att ha bra koll på vad som ingår i ens försäkringar. Behovet av en bostadsrättsförsäkring kan ibland elimineras genom att detta skydd ingår i den hemförsäkring som man tecknar när man flyttar in i lägenheten. Var därför noggrann när du väljer försäkringsbolag och försäkringstyp vid ett sådant tillfälle. Ta in offerter från många aktörer och jämför premier, skydd och självrisker innan du bestämmer dig för vilken bostadsrättsförsäkring du tecknar. På det viset kan du se till att få ett heltäckande försäkringsskydd.

Läs mer om: hemförsäkringar för bostadsrätter

Lämna en kommentar

Forsakringen.se

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv

Sidor

Om oss

Kontakta oss

Information

Integritetspolicy

Användarvillkor

Cookies