Sjukvårdsförsäkring

Zmarta.se är Sveriges största hemsida där du kan jämföra alla olika typer av försäkringar. Tjänsten är helt gratis och det går snabbt att få sina offerter.

Ingen förbindelse & helt gratis

20 anslutna försäkringsbolag

Bäst inom försäkringar

I Sverige har alla medborgare rätt till sjukvård inom den offentliga vården. Om du skadar dig eller drabbas av en sjukdom kan du få hjälp på vårdcentraler och lasarett. Väntetiderna kan dock vara långa, särskilt om du drabbas av problem som kräver specialistvård. Faktiskt är det så att du kan behöva vänta både veckor och ibland även månader på att över huvud taget få träffa en läkare. Genom en sjukvårdsförsäkring är du garanterad möjligheten att få extra hjälp, både vad gäller rådgivning och faktisk vård. Med en sjukvårdsförsäkring kan du alltså känna dig trygg med att du får professionell hjälp snabbt om olyckan skulle vara framme. Du ska inte förväxla en sjukvårdsförsäkring med en sjukförsäkring. Den senare är främst till för att täcka inkomstbortfall vid sjukskrivning.

En sjukvårdsförsäkring omfattar en mängd moment. I grunden ligger att du får tillgång till behandling och vård hos privata aktörer var i landet du än bor. När du vill utnyttja din sjukvårdsförsäkring tar du först kontakt med ditt försäkringsbolag för att göra en skadeanmälan. Försäkringsbolaget slussar dig sedan vidare till rätt vårdgivare för den typ av problem du har råkat ut för. Dessutom ingår vårdplanering och rådgivning i sjukvårdsförsäkringen.

Olika varianter av sjukvårdsförsäkringar

De flesta försäkringsbolag kan erbjuda två olika försäkringspaket för dig som är intresserad av en sjukvårdsförsäkring. Genom grundpaketet får du direkt tillgång till försäkringsbolagets sjukvårdsförmedling. När du behöver vård får du då en tid hos någon av de privata vårdgivare som försäkringsbolaget samarbetar med. Du behöver inte stå i vårdkö. Du måste dock betala självrisk för första läkarbesöket.

Genom de försäkringspaket som har tillägget ”komplett” eller liknande får du, förutom servicen i grundpaketet, normalt sett även ersättning för kostnader för vaccin och läkemedel samt kostnadsfria hälsokontroller. Du behöver inte betala självrisk vid läkarbesöket. För det mer kompletta försäkringsskyddet betalar du givetvis en lite högre premie.

En sjukvårdsförsäkring ersätter dig med vård när du behöver det. Sjukförsäkringen ger istället ersättning i form av pengar när du blir sjukskriven och inte arbetar, då täcker sjukförsäkringen skillnaden mellan din lön och sjukersättning.

Fördelen med en sjukvårdsförsäkring är att du slipper sitta i långa vårdköer och du får ett fullskaligt skydd. Sjukvårdsförsäkringen kan tecknas av privatpersoner och arbetsgivare då den kan erbjudas som löneförmån. Med en sjukvårdsförsäkring kan du få snabb tillgång till sjukvårdsupplysning, dygnet runt. Sjukvårdsupplysningen hjälper dig vart du än är med rådgivning, vårdplanering och vårdförmedling.

En sjukvårdsförsäkring kan ge ersättning för vård- och läkarkostnader samt annan behandling. Sjukvårdsförsäkringen ger dig ersättning för bla operationer, sjukhusvård, eftervård, boende- och resekostnader för vid privat behandling, läkemedel, och sjukvårdsrådgivning.

En sjukvårdsförsäkring är en försäkring som ger dig som försäkringstagare rätt till sjukvård inom ett visst antal dagar utan att behöva vänta för länge. Det finns många olika delar som en sjukvårdsförsäkring kan innefatta och det finns oftast olika ”omfattande” sjukvårdsförsäkringar att teckna hos olika försäkringsbolag. Nedan står några av de delar som en sjukvårdsförsäkring kan innefatta.

 • Patientavgifter
  De avgifter som du som patient måste betala när du gör läkarbesök på vårdcentral. Dessa patientavgifter är dock max niohundra kronor per år då högkostnadsskyddet träder i kraft i 365 dagar.
 • Resor
  Vid ett sådant scenario där du måste resa till en annan ort där det finns den specialistvård som du behöver så täcker en sjukvårdsförsäkring de resor som blir till följd av besöker på andra orter än din bostadsort.
 • Sjukvård
  De omkostnader som tillfaller vid operation, läkarvård och liknande ersätts av en sjukvårdsförsäkring. Det finns olika villkor hos olika försäkringsbolag när det kommer till vad som betalas i samband med sjukvård. Vissa försäkringsbolag betalar kostnaderna som uppstår efter det att en remiss skrivits och vissa andra försäkringsbolag täcker de kostnader som uppstår även innan remiss.
 • Läkemedel
  I vissa sjukvårdsförsäkringar som är något mer omfattande ingår också utgifterna för läkemedel som måste köpas i samband med till exempel en behandling eller en operation.
 • Psykolog
  Vissa sjukvårdsförsäkringar täcker även kostnader för psykologhjälp då det är något traumatiskt som hänt eller där det kanske är en operation man ska göra som har ett högt dödsantal.
 • Sjukgymnastik
  Efter en operation eller om man har problem med någon muskelgrupp så ingår i vissa sjukvårdsförsäkringar även kostnader för att besöka en sjukgymnast och träna upp muskelgruppen som är aktuell för behandling.
 • Sjukvård utomlands
  Om något händer utomlands så kan det vara en skönt med en sjukvårdsförsäkring som täcker kostnaderna som kan bli väldigt stora, speciellt med en operation. Om det är så att man i sin hemförsäkring har ett reseskydd så behöver dock bara hemförsäkringens självrisk täckas av sjukvårdsförsäkringen.

Det som gör en sjukvårdsförsäkring köpvärd är just det att man snabbt kan få den specialisthjälp man behöver men också att man inte behöver oroa sig för den ekonomiska biten när det kommer till att behandla en skada av något slag. En sjukvårdsförsäkring finns i många olika varianter med olika omfattning hos olika försäkringsbolag så om man vill hitta en sjukvårdsförsäkring som passar just ens egna preferenser och egenskaper så är det rekommenderat att jämföra utbudet av de olika sjukvårdsförsäkringar som finns.

Tips när du jämför sjukvårdsförsäkringar

sjukvård och läkare

Sjukvårdsförsäkringar blir allt mer populära, särskilt som trycket på den allmänna vården ständigt verkar öka. Idag kan det ta veckor eller månader (om inte år!) att få tid hos en specialist eller att få tid för en operation som inte betraktas som akut. Att teckna en sjukvårdsförsäkring är ett bra val om du vill se till att du kan få bästa möjliga vård så snabbt som möjligt om du skulle råka ut för hälsobesvär.

Alla sjukvårdsförsäkringar är dock inte likadana och det är viktigt att du noga jämför olika erbjudanden innan du slår till på en försäkring. Här är några saker att kika lite närmare på.

Hjälpcentraler

Finns det någon hjälpcentral att kontakta? Många aktörer som erbjuder sjukvårdsförsäkringar har en hjälpcentral dit du kan ringa för att få råd och dessutom svar på om du behöver boka tid för undersökning. Den sjuksköterska du får tala med kan självklart hjälpa till att boka in en tid åt dig.

Självrisk

Det är givetvis en fördel om du betalar en så låg självrisk som möjligt. Ännu bättre är om du inte behöver betala någon självrisk över huvud taget. Notera dock att du kan behöva betala en lite högre premie om du inte betalar självrisk för behandlingar, operationer, med mera.

Storleken på nätverket

En privat sjukvårdsförsäkring är bara fördelaktig om försäkringsbolaget har ett stort nätverk av specialister. En bra sjukvårdsförsäkring ger dig tillgång till ett nätverk av åtminstone 1000 specialister spridda runt om i landet. En extra fördel är om nätverket även inkluderar sjukhus och specialister i andra länder.

Begränsningar

En del sjukvårdsförsäkringar har begränsningar när det gäller antingen behandlingstid eller belopp, eller både och. Det är givetvis en fördel om det inte finns några begränsningar. En bra sjukvårdsförsäkring ger dig möjlighet till den bästa vården utan beloppsbegränsningar under hur lång tid som helst.

Lämna en kommentar

Forsakringen.se

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv

Sidor

Om oss

Kontakta oss

Information

Integritetspolicy

Användarvillkor

Cookies