Försäkringens historia och idag

Zmarta.se är Sveriges största hemsida där du kan jämföra alla olika typer av försäkringar. Tjänsten är helt gratis och det går snabbt att få sina offerter.

Ingen förbindelse & helt gratis

20 anslutna försäkringsbolag

Bäst inom försäkringar

Alla i Sverige har någon form av försäkring: något som man håller av och vill skydda eller får kompensation för om det går förstörs eller försvinner. Det är en normal del av livet att jämföra, hitta och teckna olika försäkring. Hur länge har det varit så?

Försäkring före vår tideräkning

Försäkringarnas historia är lång. Tro det eller ej, men redan 300 år f.v.t fanns det försäkringar att teckna. I texter skrivna av filosofen Aristoteles som levde i Grekland, fanns så kallade slavförsäkringsanstalter. Tyvärr finns det inga detaljer kring hur försäkringarna fungerade.

Även ännu längre bakåt i tiden, kring 4000-3000 f.v.t kunde köpman kring Babylonien (nuvarande Bagdad) ta lån med försäkring: om deras last förlorades till havs behövde de inte betala tillbaka lånet. Försäkringar fanns alltså i olika former, under antikens Rom fanns det pensionsförsäkringar inom den romerska armén och under början av den svenska medeltiden uppstod brandstoden. Dessa blev rikstäckande i och med Magnus Erikssons landslag som skrevs 1350.

Det var en försäkring där alla hjälpte varandra, istället för att ett företag tog emot riskerna. Inom ett härad (en bebyggelse) fanns ett brandstod som inkludera alla hem. Om ett hushåll inom häradet drabbas av brand skulle alla i bebyggelsen ge ersättning till den drabbade så denna kunde komma på fötter igen. En slags lag om grannsämja, kan man säga.

1600- och 1700-talet

Om vi hoppar några hundra år framåt i tiden kan vi se mer hända i försäkringens utveckling. Efter den stora branden i London 1666, blev brandförsäkringar ett måste för alla. In Sverige utvecklade kung Karl XI brandstodslagen, numera kunde stora brandskador leda till att även närliggande häradsgemenskaper behöver ge ersättning. Det gav upphov till brandstodsföreningar – första steget mot försäkringsbolag – som spred sig över hela landet. 1733 var Jönköping först att skapa en stadsbrandskassa.

Bara 13 år senare startades det första svenska sakförsäkringsbolaget: Stockholm Stads Brandförsäkringskontor. Det äldsta i försäkringskontoret som fortfarande existerar är faktiskt svenskt, Änke- och pupillkassan grundades 1740 och finns än i dag om än i något annorlunda form. Idag erbjuder de livförsäkringar för företag och privatpersoner men vid sitt grundande riktade de sig mot änkor och pupiller (äldre ord för föräldralöst barn).

1752 uppkom det första försäkringsbolaget i USA tack vare Benjamin Franklin och 1759 grundades det första livförsäkringsbolaget, Presbyterian Ministers’ Fund. Och i början av 1800-talet fanns det redan 17 livförsäkringsbolag i New York men det var inte lätt. Många bolag gick snabbt omkull och efter stora naturkatastrofer var det svårt för en del att överleva. Försäkringsbolagen fick senare ett dåligt rykte på grund av lurendrejeri och att de spenderade pengar de inte hade.

Den stora globaliseringen leder senare till att försäkringsbolagen behövde agera internationellt, något som ledde till standardiseringar, internationella lagar och ett nätverk som sträcker sig över flera kontinenter. Idag är majoriteten av försäkringsbranschen koncentrerad kring Nordamerika och Europa, därifrån sträcker de ut sina händer och erbjuder försäkringar i hela världen.

Och här står i idag, med ett gigantiskt utbud av försäkringar inom alla möjliga branscher och områden. Idag kan personer till och med försäkra delar av sina kroppar! Jennifer Lopez har försäkrat sin kända rumpa för 2,6 miljoner och Cristiano Ronaldos tidigare klubb Manchester United försäkrade hans ben för otroliga 1 miljard kronor!

Försäkringar i olika bemärkelser

Vad som räknas som en försäkring beror på vad vi pratar om. När man nämner försäkringar pratar man oftast om liv-, hem-, bil- eller husdjursförsäkringar. Tack vare en global marknad och tanken att både privatpersoner och företag inte vill ta för stora risker, har en mängd nya försäkringar dykt upp.

När det kommer till lån från banken är en försäkring något som banken kan använda för att få tillbaka sina pengar om du inte uppfyller lånekraven. En vanlig försäkring är ditt hus.

Det finns också ett flertal försäkringar som bara bolag och företag kan teckna. Man brukar exempelvis ha personalförsäkringar som skyddar personal om de skadas till, från eller under arbetet. Det kan också vara företagsanpassade försäkringar för tjänsteföretag, nystartade företag eller internationella företag.

En annan typ av försäkring köper du direkt i butik och kopplas oftast samman med teknik och datorer. Du kan försäkra nyköpta spel så du får en ersättning om skivan blir ospelbar, du kan försäkra din nyköpta telefon för att få utökade garantier.

Forsakringen.se

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv

Sidor

Om oss

Kontakta oss

Information

Integritetspolicy

Användarvillkor

Cookies