Maskinskada – Täcker bilförsäkringen?

Zmarta.se är Sveriges största hemsida där du kan jämföra alla olika typer av försäkringar. Tjänsten är helt gratis och det går snabbt att få sina offerter.

Ingen förbindelse & helt gratis

20 anslutna försäkringsbolag

Bäst inom försäkringar

En maskinskada på din bil är inget du vill råka ut för. Om skadan sker vid körning kan det nämligen uppstå allvarliga säkerhetsrisker. Oavsett hur eller när skadan uppstår, önskar du naturligtvis få kompensation för de ekonomiska skador du vållas. Om du kan få ersättning från bilförsäkringen eller inte beror på vilken typ av bilförsäkring du har tecknat samt ett par kopplade villkor. Läs vidare för mer information.

Vad är en maskinskada?

En maskinskada är en skada på mekaniken, drivsystemet eller elförsörjningen i bilen. Det kan till exempel handla om skador på topplock, att växellådan havererar eller att ett elfel uppstår. Kort och gott kan man översätta begreppet maskinskada med att bilen helt enkelt tappar en del av eller hela sin förmåga till framdrift.

Maskinskada i bilförsäkringen

Maskinskada är ett försäkringsmoment som normalt alltid ingår i halvförsäkringar och helförsäkringar med bilförsäkringen. Notera att du inte kan få någon som helst ersättning om du bara har trafikförsäkring för din bil. Det är försäkringsvillkoren som avgör om du ska kunna få ersättning för maskinskadan. I villkoren finns nämligen en lista på ersättningsgilla komponenter.

Det räcker dock inte bara att du har en försäkring som täcker momentet maskinskada och att den skadade eller de skadade komponenterna nämns i försäkringsvillkoren. Det finns även ålders- och körsträckebegränsningar att ta hänsyn till. Hur dessa begränsningar är formulerade kan skilja sig mellan olika försäkringsbolag. I allmänhet upphör dock maskinskadeförsäkringen efter 10 000 mil eller åtta år.

En annan sak att notera är att försäkringsvillkoren alltid innehåller skrivningar om aktsamhetskrav. Vad det handlar om är egentligen att du ska ta hand om bilen på bästa sätt. Om du bryter mot något av aktsamhetskraven finns risken att din försäkringsersättning sätts ned eller till och med helt uteblir. Ett sätt att säkerställa att du uppfyller aktsamhetskraven är att låta serva bilen på en auktoriserad verkstad för just ditt bilmärke.

Forsakringen.se

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv

Sidor

Om oss

Kontakta oss

Information

Integritetspolicy

Användarvillkor

Cookies