Samlingslån: få bättre kontroll över din ekonomi genom att samla dyra lån och krediter

Zmarta.se är Sveriges största hemsida där du kan jämföra alla olika typer av försäkringar. Tjänsten är helt gratis och det går snabbt att få sina offerter.

Ingen förbindelse & helt gratis

20 anslutna försäkringsbolag

Bäst inom försäkringar

Det lätt att samla på sig flera lån och krediter som tär på ens ekonomi. Inte minst eftersom det är dyrt, men kanske framför allt för att du behöver hålla reda på flera olika räkningar. Med rätt ekonomiska förutsättningar är det bästa naturligtvis att betala av allting2 direkt och försöka anpassa din budget just den månaden. Men om det inte är ett alternativ för dig finns andra lösningar. Du kan överväga att samla dina skulder under ett större lån, ett så kallat samlingslån.

Ett samlingslån är, som namnet antyder, ett lån som gör det möjligt för dig att samla dina skulder och på så sätt få bättre kontroll över din ekonomiska situation. Själva lånet kan tas med eller utan säkerhet och användas för att betala av dina smålån och krediter till en enda ränta i stället för flera olika.

Att samla lån och krediter har sina för- och nackdelar. Innan du överväger att samla lån bör du känna till dessa. Därtill finns mycket annat som är viktigt att ha vetskap om innan man ger sig in i låneprocessen. Vi går igenom det mest centrala här.

Hopbaks-, omstarts-, sanerings- och skuldfinansieringslån

Kärt barn har många namn, och detta gäller inte minst för samlingslånet. Lånet går nämligen under flera olika namn, men oavsett namn omfattar det helt enkelt alla typer av lån som låntagare använder för att betala av tidigare lån och krediter. Det vanligaste namnet är samlingslån, och det är därför vi benämner lånetypen som det här.

Den här typen av lån kan ges ut antingen med eller utan säkerhet, vilket innebär att du antingen måste pantsätta en personlig ägodel (till exempel din bostad eller din bil) till långivaren i samband med att du får pengarna, eller att du får det lånade kapitalet utan säkerhet. Att samla lån med säkerhet har fördelen att räntorna ofta är lägre, men då finns det en risk att din egendom kan beslagtas om du inte betalar tillbaka de lånade pengarna i tid. Att samla lån utan säkerhet innebär alltså motsatsen: högre ränta, men ingen risk för att din egendom tas från dig.

Att samla eller inte samla lån…

Alla lån har sina för- och nackdelar, och samlingslån är som sagt inget undantag. Du bör vara medveten om de risker som finns, även om samlingslån kan användas på ett förnuftigt sätt för att göra dina skulder mer överkomliga.

Den största fördelen är som sagt att det blir lättare för dig att hålla koll på dina utgifter. När du lägger alla kostsamma krediter under ett större lån blir räkningarna färre. En annan fördel är att du potentiellt kan sänka räntan – förutsatt att du lyckas få ett nytt lån med en ränta som blir lägre än dina nuvarande lån tillsammans.

Nackdelarna då? Jo, det finns alltid en risk att ett lån leder till ännu ett lån, eller att du lånar mer än du borde och på så sätt hamnar i en sämre ekonomisk situation än från början. Dessutom måste du ha ett relativt bra kreditvärde för att kvalificera dig för en lägre ränta på ett samlingslån, vilket är svårt om du redan har flera skulder som hänger över dig. 

Om du däremot lånar tillsammans med en medlåntagare eller ansöker om ett lån med säkerhet kan du vara berättigad en lägre ränta, och då kan ett samlingslån vara ett lämpligt alternativ även om man har något sämre kreditvärdighet.

Sammanfattningsvis kan ett samlingslån vara fördelaktigt för dig som behöver hjälp att komma på fötter igen efter en tuff ekonomisk tid, men det är också viktigt att vara medveten om de potentiella nackdelarna. Det är viktigt att lånet tas med stort ansvar – vi snackar trots allt om lånat kapital som måste betalas tillbaka inom en särskild tidsperiod.

Forsakringen.se

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv

Sidor

Om oss

Kontakta oss

Information

Integritetspolicy

Användarvillkor

Cookies