Spänningshuvudvärk – orsaker och behandling

Zmarta.se är Sveriges största hemsida där du kan jämföra alla olika typer av försäkringar. Tjänsten är helt gratis och det går snabbt att få sina offerter.

Ingen förbindelse & helt gratis

20 anslutna försäkringsbolag

Bäst inom försäkringar

Huvudvärk är ett av de vanligaste hälsobesvären, med spänningshuvudvärk som den vanligaste typen. En spänningshuvudvärk kännetecknas vanligen av en matt, pulserande smärta på båda sidor av huvudet. Smärtan åtföljs ofta av muskelspänningar i nacke och axlar.

Även om de flesta människor upplever spänningshuvudvärk då och då kan den för vissa människor vara en regelbunden åkomma. Om du lider av spänningshuvudvärk regelbundet kan det ha en betydande inverkan på din livskvalitet. Lyckligtvis finns det behandlingar som kan hjälpa till att lindra smärtan och hur frekvent man får spänningshuvudvärk.

Vad orsakar spänningshuvudvärk?

Det finns två typer av spänningshuvudvärk: episodisk och kronisk. Episodisk spänningshuvudvärk får de flesta människorna någon gång i livet, vissa mer frekvent än andra. Kronisk spänningshuvudvärk innebär däremot att man har det mer än 15 dagar i månaden under en längre period. Det finns ett antal olika faktorer som kan bidra till spänningshuvudvärk, bland annat:

  • Stress: Både fysisk och psykisk stress kan utlösa spänningshuvudvärk. Exempel på fysiska stressfaktorer är dålig hållning och ögonstress. Psykiska stressfaktorer kan vara ångest, oro och depression
  • Sömnbrist: Att inte få tillräckligt med sömn kan leda till spänningshuvudvärk
  • Koffeinabstinens: Om du regelbundet konsumerar koffein och sedan plötsligt slutar kan det utlösa spänningshuvudvärk
  • Obalans i musklerna: Muskelobalanser i nacke och axlar kan orsaka spänningshuvudvärk. Dessa obalanser uppstår ofta till följd av dålig hållning eller repetitiva rörelser.

Symtom på spänningshuvudvärk

Förutom smärta på båda sidor av huvudet kan andra symtom på spänningshuvudvärk vara följande.

  • Muskelömhet i nacke och axlar
  • Tryckande värk i huvudet, oftast på båda sidor
  • Svårigheter att sova
  • Man är lättirriterad
  • Koncentrationssvårigheter
  • Känslighet för ljus och ljud

Förebyggande av spänningshuvudvärk

Det finns många olika orsaker till spänningshuvudvärk. Det viktigaste du kan göra om du lider av spänningshuvudvärk är att försöka identifiera dina utlösande faktorer och undvika dem om möjligt. Om du inte kan undvika dina utlösande faktorer finns det många effektiva behandlingar som kan hjälpa dig att lindra dina symtom, så som klassisk massage. Det finns ett antal saker du kan göra för att förebygga spänningshuvudvärk, bland annat:

  • Hantera stress: Du kan förebygga spänningshuvudvärk genom att identifiera och hantera källor till stress i ditt liv. Stresshanteringstekniker som avslappningsövningar, yoga och meditation kan hjälpa till att minska stress
  • Träna regelbundet: Motion hjälper till att minska stress och främja en god muskelbalans. En kombination av konditionsträning och styrketräning är idealisk för att förebygga spänningshuvudvärk
  • Öva på god hållning: Att bibehålla en god hållning hjälper till att förebygga muskelobalans som kan leda till spänningshuvudvärk. När du sitter eller står, se till att dina öron är i linje med dina axlar och att dina skulderblad drar nedåt på ryggen. När du använder en dator, placera skärmen så att du inte behöver anstränga nacken för att se den. Ta ofta pauser för att gå runt och sträcka ut kroppen

Spänningshuvudvärk är ett vanligt men paralyserande tillstånd som kan ha en betydande inverkan på din livskvalitet. Även om det inte finns något botemedel mot spänningshuvudvärk finns det behandlingar som kan hjälpa till att lindra smärtan och frekvensen av attackerna. Förebyggande åtgärder är också viktiga för att hantera detta tillstånd. Genom att hantera stress, träna regelbundet och öva på god hållning kan du hjälpa till att förebygga framtida attacker.

Forsakringen.se

Hogmalms Media AB
Org.nr: 559132-4347
Ytterbyvägen 5c
442 30, Kungälv

Sidor

Om oss

Kontakta oss

Information

Integritetspolicy

Användarvillkor

Cookies